Anasayfa > 0-2 Yaş > Fiziksel Gelişim
Çocuklar Oynamayı Nasıl Öğrenir? Oyun Gelişiminin 6 Aşaması

Oyun tamamen eğlenmekle ilgilidir! Çocuğunuzun eğlenceli ve zevkli bulduğu organize veya yapılandırılmamış her türlü aktivite oyun olarak kabul edilir. Ancak oyun, çocuğunuz için eğlenceli bir aktiviteden çok daha fazlasıdır! Bir çocuk büyüdükçe oyun gelişiminin farklı aşamalarından geçer.

Çocuklar oyun oynarken, yaşamları boyunca kullanmaya devam edecekleri önemli becerileri öğrenir ve geliştirirler. Problem çözme, yaratıcılık ve risk alma isteği oyun yoluyla geliştirilen becerilerden sadece birkaçıdır.

 

Çocuğunuza oynaması için bolca zaman ve alan verdiğinizden emin olun. Erken çocukluk döneminde oyunun 6 aşaması vardır ve bunların hepsi çocuğunuzun gelişimi için önemlidir. Oyunun tüm aşamaları keşfetmeyi, yaratıcı olmayı ve eğlenmeyi içerir.



  • Boş Oyun (Doğum-3 Ay)

Bu aşamada bebek sadece kolları, bacakları, elleri, ayakları vb. ile birçok hareket yapar. Vücudunun nasıl hareket ettiğini öğrenir ve keşfeder.



  • Yalnız Oyun (Doğum-2 Yıl)

Bu, bir çocuğun tek başına oynadığı aşamadır. Henüz başkalarıyla oynamakla ilgilenmez.



  • Seyirci/İzleyici Davranışı (2 Yıl)

Bu aşamada çocuk diğer çocukları oynarken izlemeye başlar ancak onlarla oynamaz.



  • Paralel Oyun (2+ Yıl)Baba ve kızları

Bir çocuk başkalarının yanında veya yakınında oynuyorsa, ancak onlarla oynamıyorsa, bu aşamaya paralel oyun denir.



  • Ortak Oyun (3-4 Yıl)

Bir çocuk etrafındaki çocuklarla fikir alışverişi ve malzeme değişimi yapıyor olabilir, birbirleriyle etkileşim halindedir. Örneğin, çocukların hepsi aynı oyun alanı ekipmanı üzerinde oynuyor olabilir, ancak hepsi tırmanma, sallanma vb. gibi farklı şeyler yapıyor olabilir.



  • İşbirlikli Oyun (4+ Yıl)

 

Bir çocuk başkalarıyla birlikte oynadığında ve hem etkinliğe hem de oyunla ilgili diğer çocuklara ilgi duyduğunda, işbirlikli oyuna katılırlar. Aile üyeleri ve arkadaşlarıyla oynamaya başladığında, çocuklara paylaşmayı, kazanmayı ve kaybetmeyi öğretmiş olmak gerekir.

 

Oyun bebekken başlar ama orada bitmez! Çocuğunuzun günlük rutinine oyuna dahil etmek ve oyun oynaması için ona zaman tanımak, her yaştaki gelişimi için önemlidir. Bu aşamalar, çocuğunuzun oyun becerilerinden ne bekleyeceğiniz konusunda genel yönergelerdir, ancak her çocuğun farklı olduğunu ve endişeleriniz varsa bunları sağlık uzmanınıza götürün.

 

Çocuğunuz büyüdükçe birçok değişiklik yapar. Küçük çocuğunuz gibi oyunun nasıl değişebileceği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Şimdi Paylaş
Popüler Yazılar
Sosyo–Duygusal Gelişim
Çocuklar İçin Bilinçli Farkındalık (Mindfulness)
04 Nisan, 2021
Ebeveynlik
Ebeveynlerde Bilinçli Farkındalık (Mindfulness)
04 Nisan, 2021