Anasayfa > 2-6 Yaş > Fiziksel Gelişim
Erken Çocukluk Döneminde Fiziksel Gelişim (2-6) Yaş

Bu dönemde vücut büyüklüğünde, motor koordinasyonunda ve algısal becerilerde önemli gelişmeler olur.

Vücut Gelişimi

İlk iki yılda hızla gerçekleşen vücut gelişimi, bu dönemde daha yavaş bir gelişim halini alır. Çocukların vücudundaki yağ dokunun azalmasıyla birlikte çocuklar bu dönemde incelmeye başlar. Fiziksel gelişimdeki çocuğa özgü farklılıklar belirginleşir. Vücut uzayıp gelişir ve omurga dikleşmeye başlar, daha düzgün bir vücuda sahip olur.

İskelet Gelişimi

İskelet gelişimi devam eder. Bu dönemde süt dişlerinin yerini kalıcı dişler almaya başlar. Dişlerin fırçalanmasına, şekerli yiyeceklerden uzak durulmasına dikkat edilmelidir. Beslenme faktörleri de diş gelişimini etkiler. Uzun süreli yetersiz beslenme kalıcı dişlerin ortaya çıkmasını geciktirebilir.

Beyin Gelişimi

Bu dönemde beyin gelişimiyle birlikte bilişsel gelişim artmaktadır. Dürtülerin sınırlandırılması, dikkat, planlama, davranışları düzenleme ve dil becerileri oldukça gelişir.

Fiziksel Gelişimi Etkileyen Faktörler

Çocukların fiziksel gelişimini, genetik faktörler, duygusal iyi oluş hali, uyku düzeni, beslenme alışkanlıkları ve geçirilen hastalıklar gibi unsurlar etkiler. Çocukların büyüme seyirleri, ebeveynlerininkine benzerdir.

  • Çocuğun sakin ve stressiz bir ortamda büyümesi, duygusal olarak mutlu olması sağlığını ve gelişimini olumlu etkiler. Uyku esnasında büyüme hormonları salgılanır ve bu sebeple uyku çocukların büyümesini etkiler. Uyku problemleri yaşayan çocuklar, hafıza, konsantrasyon, düşünme becerileri, uyum gösterme gibi konularda problemler yaşayabilir.
  • Çocukların beslenme alışkanlıklarında değişiklikler görülebilir. Öğünler, yetişkinlerin yemesi gereken şeylerden, daha az miktarlarda olacak şekilde hazırlanır. Et ve süt ürünleri, baklagiller, sebze ve meyve gibi gıdalar tüketilir. Çocuklar yiyecekler konusunda seçici olmaya başlayabilir. Yağlar ve tuzun az seviyede olmasına dikkat edilmelidir. Yiyecek tercihinde ebeveynlerin veya sevilen kişilerin ve çizgi film/oyun karakterlerinin etkisi vardır. Çocukların sağlıklı besinler tüketmesi, etraflarında bulunan sağlıklı besin çeşitlerine bağlı olduğu unutulmamalıdır.

Motor Gelişim

Bu dönemde çocuklar yeni motor beceriler edinirler.

Dengeleri gelişir, koşarlar, zıplarlar, top atarlar, yaşlarına uygun bisiklet sürerler ve vücutlarını esnek bir şekilde kullanabilirler.
Ellerin ve parmakların kontrolü artar, yap-boz oynarlar, kesme ve yapıştırma, ip boncuk dizme ve bloklarla şekiller oluşturma gibi aktiviteler yaparlar. Makas kullanabilirler.
Kıyafetlerini giyip, çıkarabilirler. Fermuarları açıp, kapatabilirler. Düğmeleri sökebilirler.
Kaşık ve çatal kullanabilirler.
Becerileri arttıkça, kendilerine güvenleri artar.
Kalem tutma becerisi edinirler. Kağıda çeşitli karalamalalar yapabilirler. Daha büyüdükçe, bilişsel ve küçük kas becerileri geliştikçe, çocuklar daha anlamlı çizimler gerçekleştirirler.
Yaşlarına uygun oyun alanlarında, her gün 60 dakika ile 1-2 saat arasında oyun oynayan çocukların motor becerileri gelişir.Yaşlarına uygun oyun alanlarında, her gün 60 dakika ile 1-2 saat arasında oyun oynayan çocukların motor becerileri gelişir.
Şimdi Paylaş