Oyun Ve Öğrenme


Çocukların Oyun Oynarken Kendilerini İfade Etme Biçimleri Ve İç Dünyalarından Yansımalar
Oyun, çocuğun en etkili iletişim aracıdır. Bu iletişim aracı sayesinde, çocuklar hem kendilerini oyun üzerinden ifade etmeyi hem de oyun üzerinden dış dünyayı özümsemeyi öğrenirler. Çocuklar oyun sayesinde kendini ifade ederken duygusal zorlanmaları, korkuları, endişeleri ve sağlıksız baş etme mekanizmalarını da bizlere yansıtabilir.

Çocuklar Ne Zaman Oyuncakla Oynamaya Başlar?
“Oyun çocuğun işidir.” demiş Maria Montessori. Oyuncak ise bu işi yaparken kullandığı araçlardır. Hemen her şey bir çocuk için oyuncağa dönüşebilir. Çocukların hayal gücünün bir sınırı yoktur. Onlar için her şey keyif alınabilecek birer araçtır. Çocuklar her zaman her yerde her koşulda oyun oynar. Oyun değişmez ama oyunun kuralları ve kullanılan oyuncaklar..

2-4 Yaşlarındaki Çocuklar Hangi Oyuncaklardan Hoşlanır?
Piaget’e göre çocuklar 2 yaşından itibaren Duyu-motor döneminden Sembolik Oyun dönemine geçiş yaparlar. Bebeklik döneminde bedenini ve çevresini tanıma aşamasını geçmiş ses çıkaran konuşan kendini ifade etmeye hazırlanan bir çocuktur. Bu dönemde artık çevresinde olup biten olayları anlamaya çalışır..

Oyuncakların Yapımında Kullanılan Materyallerde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bu yazıda çocuk oyuncakları yapılırken kullanılan materyallerden ve oyuncak seçilirken kullanılan materyaller hakkında dikkat edilmesi gerekenler üzerinde durulmuştur. Oyuncaklarda kullanılan zararlı malzemelerden ve bu malzemelerin yaratabileceği problemlerden bahsedilmiştir. Oyuncakta kullanılması sakıncalı olmayan malzeme önerileri verilmiştir..