Gebelikte Döneminde Aşerme

Hamilelik pek çok hormonel değişimin olduğu bir süreçtir. Bu değişimler anne adaylarının iştahı ve tat algısı üzerinde değişiklere sebep olabilir. Anne adayının hamilelik süresince değişen duygu durumları ve hamileyken maruz kaldıkları çevresel etmenler de yeme davranışlarını etkiler. Hamilelikten önce çok sevilen besinlere karşı isteksizlik veya hiç tüketilmeyen besinleri tüketme isteği oluşabilir. Bu durumlar bazen normal karşılanırken, bazı durumlardaysa müdahale gerekebilir.

Aşerme ise bazı besinlere karşı açlık durumundan bağımsız olarak duyulan aşırı istek olarak tanımlanabilir. Genellikle birinci trimesterin sonları ve ikinci trimesterde en üst seviyelerdedir. Yapılan çalışmalara göre, aşerme açlık durumundan bağımsız olarak gerçekleşir. Anne adayları genellikle atıştırmalık ürünleri, tatlıları ve meyveleri sıklıkla aşerir. Anneler aşermeyi, hamilelik esnasında kazanılan aşırı ağırlığın sebebi olarak görme eğilimindedir. Aşermenin hamilelikte aşırı ağırlık kazanımına sebep olup olmayacağıysa kesin kanıtlanmış bir durum değildir.

Aşermenin önüne geçebilmek için istenilen besini ortadan kaldırmak, bulunulan ortamdan uzaklaşmak, dikkati başka yöne çevirmek gibi yöntemler önerilmektedir. Bunun dışında istenilen besinden bir parça tüketmekte aşermeyi ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Anne adayları en yaygın olarak istenilen besini tüketerek aşermeyi ortadan kaldırmaya çalışır. İstenilen besini tüketmekten kaçındıktan sonra o besine duyulan iştahta artış ve arkasından normalde tüketilecek olan miktardan çok daha fazla tüketme söz konusu olabilir. Bu durumlarda annenin, kendi sağlığını ve bebeğinin sağlığını düşünerek, istenilen besin yüksek oranda yağ veya basit şeker içeriyorsa bu besinden uzak durması, uzak duramıyorsa uzak aralıklarla porsiyon kontrollü tüketmesi gerekmektedir.

Şimdi Paylaş
Yazar
Diyetisyen
Popüler Yazılar
Sosyo–Duygusal Gelişim
Çocuklar İçin Bilinçli Farkındalık (Mindfulness)
04 Nisan, 2021
Ebeveynlik
Ebeveynlerde Bilinçli Farkındalık (Mindfulness)
04 Nisan, 2021