Gebelikte Beslenme İle İlintili Yaygın Görülen Sorunlar

Gebelik dönemi vücutta pek çok değişimi de beraberinde getirir. Mide bulantısı, kusma, kabızlık ve reflü gebelikte yaygın görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarıdır. Yeterli ve dengeli beslenerek, fiziksel aktiveyi ihmal etmeyerek bu sorunlarla daha kolay baş edilebilir. Soruna yönelik yaklaşımlar için bir hekime danışmak önemlidir. Bu yakınmalar normalden şiddetliyse özellikle dikkate alınmalıdır.

Anne adayları gebelik döneminde daha önce yaşamadıkları bazı problemlerle karşılaşabilir. Bu problemlerin sebeplerine dair çevrelerinden pek çok söylenti duyarlar ve çözümlerine dair birçok tavsiye alırlar. Böyle durumlarda oluşan sorunların kaynaklarını ve çözümlerini uzmanlardan öğrenmek, bu süreci daha kolay hale ve sağlıklı hale getirecektir. Gebelik döneminde görülen yaygın sindirim sistemi rahatsızlıklarından bazıları şunlardır:

Reflü:

Gebelikte genelde ilk 6 ay reflü şikâyeti olabilir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ve doğumdan sonra şikayetler giderek azalmaktadır. Gebelik esnasında oluşan reflüye genelde hamileliğin doğasına uygun değişen hormonlar sebep olmaktadır. Genellikle yaşam tarzı değişiklikleriyle çözülebilse de çözülemeyen durumlarda yeniden hekime başvurulmalıdır.

Gebelikte yaşanan reflü sorunu için;

  • Yemekler küçük porsiyonlar şeklinde planlanmalı, az ve sık yenmelidir.
  • Yemekler iyi çiğnenmelidir.
  • Gece uyumadan yaklaşık 3-4 saat önce yemek yemek sonlandırılmalıdır.
  • Asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Yoğun baharat içeren besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Yemek yerken su içilmemelidir.
  • Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Yemeklerden sonra hafif tempoda yürüyüş yapılması önerilmektedir.

Her bireyi rahatsız eden besinler farklılık gösterir. Bunların farkına varmak ve bu besinleri tüketmemek gereklidir. Genellikle limon, sirke gibi besinler reflüyü tetikler.

Mide bulantısı/ kusma:

Mide bulantısı ve kusma genellikle gebeliğin ilk 3 ayında sıkça rastlanan bir sorundur. Gebelik sürecinde en sık karşılaşılan sindirim sistemi problemi olabilir. Kişileri rahatsız eder fakat bu durum geçicidir. Gebeliğin ilerleyen süreçlerinde genellikle ortadan kaybolur. Bulantı sadece sabah saatlerinde olmaz, günün her saatinde anne adayı bu sorunu yaşayabilir. Bazı anne adaylarında bulantı ve kusma durumu beklenenden çok daha fazladır. Böyle bir durumda anne sıvı kaybeder, ağırlığında azalma meydana gelebilir. Vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.

Hafif seyreden bulantı ve kusmalar için;

  • Yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenilmelidir.
  • Kokusu rahatsız eden besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Az az ve sık sık yemek yenmelidir.

Kabızlık:

Kabızlık da gebelik esnasında yaygın görülen yakınmalardan biridir. Hormon değişimleri, bağırsak hareketlerindeki değişiklikler, anne adayının beslenme ve fiziksek aktivite rutininin değişmesi kabızlığı ortaya çıkabilir. Bu süreçte kabızlığın önüne geçmek ve/veya kabızlık esnasında beslenme çok önemlidir.

Kabızlık sorununu için;

  • Bol sıvı tüketilmelidir. Özellikle su tüketmek çok önemlidir. Su şişesini göz önünde bulundurmak, su içmek için hatırlatıcı kurmak su içmek için motive edici olabilir.
  • Diyette posa içeren besinlere yer vermek önemlidir. Tam buğday ekmeği, sebze, meyve, kuru baklagiller diyette mutlaka olmalıdır. Fazla posa tüketimi de az tüketmek kadar kişiye rahatsızlık verebilir. Bu nedenle aşırı posa tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Diyetteki atıştırmalık, çikolata, kızarmış besinler olabildiğince azaltılmalıdır. Yerine yukarıda bahsedilen besinler eklenmelidir.
  • Bu süreçte fiziksel olarak aktif kalmak çok önemlidir.

Gebelikte yaygın olarak gözlenen sindirim sistemi rahatsızlıkları temelde ortak çözüm yollarına sahiptir. Yeterli ve dengeli beslenme, gebelik sürecinde fiziksel aktiviteyi ihmal etmemek sorunların rahatlamasına yardımcı olabilir. Yaşam tarzı değişiklikleri ile çözülemeyen ve olağan dışı yakınmalar varsa hemen bir hekime başvurulmalıdır. Sağlıklı ve kolay bir gebelik süreci geçirmeniz dileğiyle.

Şimdi Paylaş
Yazar
Diyetisyen
Popüler Yazılar
Sosyo–Duygusal Gelişim
Çocuklar İçin Bilinçli Farkındalık (Mindfulness)
04 Nisan, 2021
Ebeveynlik
Ebeveynlerde Bilinçli Farkındalık (Mindfulness)
04 Nisan, 2021