Ana Sayfa | Hamilelik | Sağlık & Wellbeing

Hamilelikte Saç Kepeklenmesi Neden Olur?

38_Şeyda_Hamilelikte_Saç_Kepeklenmesi_Neden_Olur__Hamilelik
Yayın Tarihi : 31.01.2023 | 3 dk. Okuma | 376

Hamilelik Döneminde Kepek Oluşumu Normal Midir?

Kepek, kişinin canını sıkan bir durum olmasının yanı sıra utanç verici de olabilir. Ve hamilelik sürecinde kepekle uğraşmak ek bir sorun da teşkil edebilir. Kepeklenme sorunun arkasındaki nedenleri bulmak ve buna yönelik çözümler, hamilelik döneminde kepek tedavisinin anahtarı olabilir.

Saçlı deride kepek; çocuk ve bebeklerde seyrek olup hafif seyrederken, yetişkinlerde önemli bir dermatolojik problemdir. Hastalığın şiddeti ve sıklığı 20’li yaşlarda en üst düzeyde olup, kadın ve erkeklerin yarısında bulunur ve yaşam boyu devam eder.
Bu bakımdan kepek bir hastalıktan ziyade fizyolojik bir durum olarak kabul edilmektedir. Bu sorunun yanıtı basittir. Hamilelik sürecinde kepek oluşumu oldukça yaygın bir sorun olup, normaldir.

Hamilelikte Kepek Nasıl Oluşur?
Kepek, hamilelik durumuyla bağlantılı olmayan pek çok nedenden dolayı oluşur. Çoğu zaman, hamilelik döneminde ana etken hormonal değişimler olmakla birlikte;

  • Derinin yağ salgısında bulunan Malassezia cinsine ait lipofilik mayanın (mantar) varlığı,
  • Bağışıklık sisteminin düzensiz yanıtı,
  • Stres,
  • Güneş ışığına maruz kalmak,
  • Aşırı şampuanlama,
  • Sık tarama,
  • Topikal ilaçlar ve kozmetik ürünler,
  • Egzama, sedef ve seboreik dermatit gibi bazı cilt rahatsızlıkları da kepek oluşumunun nedenleri arasındadır. Ayrıca bir mantar enfeksiyonu olan Tinea Capitis de kepeğe neden olabilir.

Şimdi bunları ayrıntılı olarak inceleyelim:

1-Yüksek Miktarda Yağ Üretimi (Sebore/Seboreik Dermatit)
Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler, ergenlik, stres veya düzensiz şampuanlamanın bir sonucu olarak vücut bazen aşırı sebum üretebilir. Kir ve ölü deri hücreleriyle karışan fazla sebum kepek oluşturur. Bu kepek türü kafa derisinde sarı lekelere, kaşıntıya, büyük sarı pullara ve yağlı saçlara neden olur.
2-Şampuanlara, Saç Kremlerine ve Yağlara Karşı Artan Hassasiyet
Hamilelik döneminde kepek oluşumuna en çok katkıda bulunan fiziksel faktör saç bakım ürünleridir. Özellikle jeller, durulanmayan saç kremleri, pomatlar, saç spreyleri veya şekillendirici ürünleri çok fazla kullanmak kafa derisine zarar verebilir. Bu dönemde artan hassasiyete karşı cildin koruyucu bir tepkisi olarak, karakteristik olmayan dökülmeler meydana gelebilir.
3-Vücuttan Gelen Aşırı Tepki
Hamilelik döneminde vücut aşırı derecede hassas olup, zayıflayan bağışıklık sistemi nedeniyle de mantar enfeksiyonlarına yakalanma riski yüksektir.
4- Mevsimlerle İlişki
Genel bir kabule göre kepek, ilkbaharın sonundan itibaren yaz aylarında azalır. Bunun nedeni, UV- A ve UV- B’ nin Malassezia büyümesini engellemesidir.

Hamilelikte Kepek Tedavisi
Hamilelik sırasında kepek salgınını kontrol etmek mümkündür. Kepek tedavisinde amaç; hücre çoğalmasını durdurmak ve mümkün mertebe keratolitik yani keratin tabakasını yok eden, soyucu etki sağlamaktır. Alternatif yol ise artan yağ miktarını azaltmaktır. Ancak uygulanacak tedavi tıbbi gözetim altında alınmalı, doz ve tedavi süresine çok dikkat edilmelidir.

Kepek Şampuan Türleri

1.Selenyum Sülfür Şampuanları
Selenyum sülfür geniş spektrumlu antimikrobiyal (bakteriler ve mantarlara karşı spesifik olmaması) bir ajandır. Kepeklenme ve saçlı deride kaşıntı şikayetlerinin önlenmesinde kullanılır. Şampuanlamadan sonra saçınızı iyice durulamalısınız.

2.Çinko Piriton Şampuanları
Çinko pirition içeren şampuanlar, antibakteriyel ve mantar önleyici özelliklere sahiptir. Ayrıca enfeksiyon önleyici aktivitesiyle de Malassezia cinsini öldürerek etki gösterir.

3.Katran Bazlı Şampuanlar
Kömür katranı, kepek, seboreik dermatit gibi durumlar için yararlı olan kömür üretiminin bir yan ürünüdür. Katran, kepeğe karşı kullanılan ilk maddelerdendir ancak günümüzde şampuan üretiminde pek kullanılmaz.

4.Ketokonazol Şampuanlar
Ketokonazol, Malassezia mayaların neden olduğu kepeğin tedavisinde kullanılan mantar önleyici bir maddedir. Tekrarlanan kullanımı mantarı dirençli hale getirebilir, bu nedenle doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız.

Kepek tedavisinde kullanılan etkili bitkisel içerikli bazı ürünlerse şunlardır:

1.Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağı, onlarca yıldır kepek tedavisinin önemli bir parçası olarak bilinmektedir. Bu yağ, kepek semptomlarından kurtulmaya yardımcı olabilecek güçlü anti-inflamatuar ve anti-mikrobiyal özelliklere sahiptir. Yoğun yapısı ve güçlü kokusu nedeniyle saçlı deriye doğrudan uygulanmamalıdır. Organik çay ağacı yağı veya çay ağacı yağı şampuanı doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

2.Aloe Vera
Aloe Vera saç derisindeki kepekle ilgili maya ve mantarları gidermek için kullanılan doğal bir mantar önleyicidir. Aynı zamanda yatıştırıcıdır ve saç derisini nemlendirir. Böylece ciltteki ölü hücrelerin atılımına yardımcı olur.

Özet

Kepek, pullanma ve kaşıntıya neden olan bir saçlı deri sorunudur. Çoğu zaman, hamilelik döneminde ana etken hormonal değişimler olmakla birlikte; bir tür mantarın varlığı (Malassezia cinsine ait lipofilik mayanın), bağışıklık sistemi problemleri, stres, güneş ışığına maruz kalma, aşırı şampuanlama, sık tarama, ilaçlar ve kozmetik ürünler, egzama, sedef ve seboreik dermatit gibi bazı cilt rahatsızlıkları da kepek oluşumunun nedenleri arasındadır.

En çok okunan yazılar
Çocuklarda Bilişsel Gelişimi Destekleyen Etkinlik Önerileri
Çocuklarda Bilişsel Gelişimi Destekleyen Etkinlik Önerileri
06_Aysun_Tükenmiş Anne Sendromu 8 Çözüm Önerisi_Ebeveynlik
Tükenmiş Anne Sendromu ve 8 Çözüm Önerisi
01_Kübra_Selen_Gebelik Döneminde Beslenme_Hamilelik
Hamilelik Döneminde Beslenme

Spoor H. J.: Antidandruff Preparations. Ed: Powers D. H., Sagarin E., Goulden H. D., Klarmann G. E., Cosmetics Science and Technology. s. 641- 650, InterScience Publishers, Inc., New York, 1957.

Sarıcaoğlu H.: Kepek ve Oluşum Mekanizması. T. Klin. J. Cosmetol., 3 : 75- 78, 2002.

Uzuner A.: Kepeğe Karşı Etkili Şampuanlar. T. Klin. Kozmetoloji, 3 : 79-84, 2002

Harry R. G. Ed: Wilkinson J. B., Moore R. J., Harry’ s Cosmeticology, 7th Edition. s. 14, 19, 20, 419- 422, 498- 500, Chemical Publishing Company, New York, 1982.

Johnson B. A., Nunley J. R.: Treatment of Seborrheic Dermatitis. American Family Physician, 61 ( 9 ) : 2703- 2713, 1 May. 2000.

Gloor M.: Therapeutic aspects of seborrhea oleosa and pityriasis simplex capillitii. Der Hausarzt; Zeitschrift Fur Dermatologie, Venerologie, Und Verwandte Gebiete, 30 ( 5 ) : 236- 241, May 1979.

Gupta ve arkadaşları: Skin diseases associated with Malassezia species. J. Am. Acad. Dermatol., 785- 798, November 2004.

Geri bildiriminizi paylaşın !
Paylaş !