Ana Sayfa | Hamilelik | Sağlık & Wellbeing

Hamilelik Döneminde Saçlar Neden Dökülür?

33_Şeyda_Hamilelik_Döneminde_Saçlar_Neden_Dökülür_Hamilelik
Yayın Tarihi : 27.01.2023 | 3 dk. Okuma | 183

Hamilelikte Saç Yapısındaki Değişiklikler

Hamilelik döneminde, birtakım kompleks fizyolojik hormonal değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklikler kıl gelişimine de etki eder. American College of Obstetricians and Gynecologists'e (ACOG) göre, hamilelik sırasındaki bu hormonal değişiklikler baş ve vücutta ek saç büyümesine, saçlı derinin kalınlaşmasına neden olmaktadır. Bu durumda anne adayı, hamileliğinin yaklaşık 15.haftasında saçlarının daha da kalın göründüğünü fark edebilir.

Saçlarda hissedilen bu kalınlaşma, saç telinin tek tek kalınlaşmasından ziyade, saç döngüsünün büyüme fazında östrojen miktarındaki artışın daha uzun süre kalması nedeniyle gerçekleşir. Hamilelik sırasında bazı beslenme sorunları da saç dökülmesine katkıda bulunabilir.

Demir (Fe) Hamilelikte Demir (Fe) eksikliği sık gözlenen bir durumdur. Demir eksikliğinin saç dökülmesine sebep olduğuna inanılmakla birlikte, bu konudaki araştırma sonuçları değişkendir. Ayrıca demir depolarının düşük olmasının da saç dökülmesine neden olabileceği ileri sürülmektedir.

Çinko (Zn) Çinko eksikliği kalıtsal veya sonradan edinilmiş olabilir. Anne ve yenidoğan saçında çinko (Zn), bakır (Cu), kadmiyum (Cd), kurşun (Pb) düzeylerine yaşam stilinin etkisinin incelendiği bir araştırmada sigara içmenin, düşük Zn, yüksek Cd ve Pb saç konsantrasyonlarına yol açtığı saptanmıştır.

Doğum sonrası dönemde kişinin saç yapısında ne gibi değişiklikler görülebilir? Saç dökülmesi veya incelmesi, doğum sonrası dönemde de görülebilir. Bu, genellikle östrojen miktarındaki azalma nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Ancak gebelikte, saçın miktarı, yapısı ve büyümesi üzerinde birçok faktör etkili olur. Hormonal değişimlerin yanı sıra psikolojik nedenler, çeşitli beslenme eksiklikleriyle ilgili faktörler, gebelik sırasında gelişebilen tiroid bezi hastalıkları da (tiroidit gibi) saç incelmesini veya dökülmesini başlatabilir.
Tıbbi olarak telogen effluvium olarak bilinen doğum sonrası saç dökülmesi doğumdan yaklaşık 3 ay sonra görülebilir. Vücudun hormon seviyelerinin hızla düştüğü bu dönemde, azalan hormon seviyesi, saçın eski büyüme döngüsüne dönmesini tetikler.
Kişiden kişiye farklılık gösterse de saçların 3-6 ay içinde tamamen çıkması gerekmektedir.

Sağlıklı Bir Diyet Sürdürmek

Beslenme doğum sonrası iyileşmenin önemli bir parçasıdır. Çeşitli meyveler, sebzeler ve yüksek protein içerikli yiyecekler, saçın ihtiyaç duyduğu besinleri almasına yardımcı olur.

Ispanak, brokoli, pazı gibi koyu yapraklı, yeşillikler Fasulye, yeşil mercimek, nohut gibi baklagiller Ceviz, badem, fındık, kaju, fıstık gibi kuruyemişler Somon, ton balığı, uskumru vb. balıklar Havuç

Besin Takviyesi Almak Belirli bir vitaminin doğum sonrası saç dökülmesini iyileştirdiği veya tersine çevirdiği kanıtlanmamakla birlikte, hamileler ve emzirenler de dahil olmak üzere herkesin günlük D vitamini takviyesi alması önerilmektedir.

Özet

Hamilelik sürecinde yaşanan fizyolojik ve hormonal değişiklikler, psikolojik sebepler ve besinsel eksiklikler/fazlalıklar saç kalınlaşması ve ek saç büyümesine neden olurken, doğum sonrası dönemde saç dökülmelerine neden olabilir. Bu dönemde görülen saç dökülmesi genellikle geçicidir ve tedavi gerektirmez. Ancak saç kalınlığı 1 yıl içerisinde eski haline dönmezse mutlaka doktora başvurulmalıdır.

En çok okunan yazılar
Çocuklarda Bilişsel Gelişimi Destekleyen Etkinlik Önerileri
Çocuklarda Bilişsel Gelişimi Destekleyen Etkinlik Önerileri
06_Aysun_Tükenmiş Anne Sendromu 8 Çözüm Önerisi_Ebeveynlik
Tükenmiş Anne Sendromu ve 8 Çözüm Önerisi
01_Kübra_Selen_Gebelik Döneminde Beslenme_Hamilelik
Hamilelik Döneminde Beslenme

https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/beauty-treats-and-breastfeeding

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/changes-to-hair-during-pregnancy

https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/insider/new-moms

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-stress-Causes-hair-loss

https://www.hairscientists.org/hair-and-scalp-conditions/nutrition-and-hair-health

https://www.acog.org/womens-health/faqs/skin-conditions-during-pregnancy

Prof. Dr. İdil ÜNAL, Doç. Dr. İlgen ERTAM, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı, Gebelikte Saç, Derleme, İzmir

Geri bildiriminizi paylaşın !
Paylaş !