Ana Sayfa | Hamilelik | Beslenme

Hamilelik Döneminde Beslenme

01_Kübra_Selen_Gebelik Döneminde Beslenme_Hamilelik
Yayın Tarihi : 26.11.2022 | 3 dk. Okuma | 821

Hamilelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik (gebelik) anneyle bebeğin en yakın ve bebeğin annesine en bağımlı olduğu süreçtir. Bebek anneye o kadar bağımlıdır ki, annesi hangi gıdaları alırsa bebek de onunla beslenir. Bu nedenle gebelik sürecinde beslenmenin sağlıklı olması genel sağlık için son derece önemlidir.

Hamilelik döneminde beslenme gereksinimleri, anne adayının yaşı, hamilelik öncesi kilosu, doğum sayısı, doğum sıklığı gibi etkenlere göre farklılık gösterir.

En önemli etkenlerden birisi, annenin yaşıdır. 20 yaş altındaki anne adaylarının, gelişme çağında olmaları sebebiyle enerji ihtiyacı yüksektir. Bir diğer etken ise anne adayının kilosudur.

Anne adayının hamilelik öncesinde ideal kiloda olması istenir. Eğer kilolu ya da fazla kilolu ise, gebeliğin ilk 4 ayında kilo almaması arzu edilir ve anne adayının doğuma kadar belirli bir kiloya ulaşacağı öngörüsüyle düşük kalorili beslenme listesi oluşturulur.

Tekil gebelik durumunda, anne adayının doğuma kadar toplam 12 kilo (ortalama) alması arzu edilir.

Beslenmeyi etkileyen etkenlerden bir diğeri ise önceki doğum sayısıdır. Her gebelik sürecinde, bebek gelişimi için gereken enerji, annenin depolarından karşılanır. Birden fazla doğum yapmış olan bir annenin depolarının dolması için doğumdan sonra belirli bir zaman geçmesi gerekir. Bu yüzden, doğumlarının arasında en az 2 yıl olması beklenir.

Genel olarak gebelik dönemindeki beslenme alışkanlıkları, anne adayını hem fiziksel ve ruhsal olarak etkiler, hem de bebeğin gelişimini etkiler.

Gebelik sürecinde beslenme programında, yeterince vitamin ve mineral alınması da önemlidir. Hem besin değeri, hem de yağ kalitesi olarak oldukça yüksek değere sahip fındık, ceviz, badem gibi besinler tüketilmelidir.

Gebelikte çay tüketiminde önem verilen bir husus, çayın dem miktarı, tüketim miktarı ve zamanıdır. Demli çay yerine, açık çay, çok sık olmamak şartıyla içilebilir. Gebelikte aşırı kahve tüketimi ise, düşük doğum ağırlığı ve düşük yapmak riskini artırmaktadır. Bununla birlikte, içindeki kafeinden dolayı uyku düzensizliği ve kalitesiz uykuya neden olabilmektedir.

Gebelikte sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır. Gebelikte sigara içmek, fetal kayıp ve erken doğum riskini arttırır. Gebelikte alkol kullanmak, bebeğin plasentasında alkolün okside olup asetaldehide dönüşmesine neden olur. Bu durum, bebeğe hem fiziksel hem de zihinsel olarak zarar verir.

Özet

Anne adayının beslenme programını birçok faktör etkiler. Bunlardan birkaçı; anne adayının yaşı, yaşam koşulları, bir veya birden fazla doğum yapmış olması olarak sayılabilir. Anne adayı ne kadar sağlıklı olursa, doğacak bebek o kadar sağlıklı olacaktır. Gebelikte protein alımı, bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Glisemik indeksi düşük besinler; sebze ve kuru baklagiller gibi posa içeriği yüksek karbonhidratlar tercih edilmelidir. Yağ tercihinde ise, yemeklerin zeytinyağı kullanılarak hazırlanması tavsiye edilir.

En çok okunan yazılar
Çocuklarda Bilişsel Gelişimi Destekleyen Etkinlik Önerileri
Çocuklarda Bilişsel Gelişimi Destekleyen Etkinlik Önerileri
06_Aysun_Tükenmiş Anne Sendromu 8 Çözüm Önerisi_Ebeveynlik
Tükenmiş Anne Sendromu ve 8 Çözüm Önerisi
01_Kübra_Selen_Gebelik Döneminde Beslenme_Hamilelik
Hamilelik Döneminde Beslenme
  • HANCI, M., BAYRAM, S., KARAHAN, S., Ertuğrul, K. A. Y. A., & BAKIRCI, S. (2013). Türk kahvesi ve Türkiye’de satılan bazı içeceklerdeki kafein miktarları. Duzce Medical Journal, 15(3), 34-38.
  • •GÜLER, B., BİLGİÇ, D., OKUMUŞ, H., & YAĞCAN, H. (2019). Gebelikte beslenme desteğine ilişkin güncel rehberlerin incelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 12(2), 143-151. ISO 690
  • ÇITIL, R., BARUT, S. Y., Mücahit, E. Ğ. R. İ., & Önder, Y. (2014). Devlet hastanesine başvuran gebelerde anemi görülme sıklığı ve etkileyen faktörler. Çağdaş Tıp Dergisi, 4(2), 76-83.
Geri bildiriminizi paylaşın !
Paylaş !